Werknemers zouden volgens wetenschappers maar 4 dagen per week mogen werken.

De meeste mensen nemen aan dat hoe langer ze werken, hoe meer taken ze kunnen afwerken. Dit blijkt volgens experts echter een mythe. K. Anders Ericsson, een expert in arbeidspsychologie voerde verschillende experimenten uit die het tegendeel aantonen. Volgens die onderzoeken kunnen de meeste mensen slechts 4 tot 5 uur per dag productief zijn. Van zodra het hoogtepunt bereikt wordt, begint het resultaat en de werknemer eronder te lijden.


Ericsson zei:

“Als je mensen tot het uiterste drijft om zich maximaal te concentreren, zullen ze wellicht slechte gewoontes ontwikkelen. Wat erger is, is dat deze slechte gewoontes een negatieve invloed hebben op de normale productiviteit van mensen.”

Volgens experts zou een kortere werkweek de productiviteit verhogen. Het is bewezen dat werknemers in een kortere werkweek betere resultaten behaalden, en dat bovendien het professioneel en persoonlijk geluk van de werknemers erop vooruit ging.

Ryan Carson, CEO van Treehouse, kan dit bevestigen. In 2006 voerde hij een 32-uren week in en als gevolg daarvan werden de werknemers meer productief en gelukkiger. Het bedrijf werd ontzettend succesvol met miljoenen euro’s jaarlijkse omzet.

Ook Reusser Design schakelde in 2013 over op een 4-dagen werkweek – en ze hebben nooit meer achterom gekeken.

Oprichter Nate Reusser zei:

“Zelfs wanneer werknemers op vrijdag overwerken, zijn hun prestaties nog altijd veel beter. Je hebt geen idee hoe zeer mensen zich haasten om hun projecten voor een vakantie af te werken.”

Dit toont aan dat zowel werknemers als bedrijven baat hebben bij een kortere werkweek!