Zonder categorie

Last van schokjes wanneer je iets aan raakt? Zo kom je er van af!

Hoor jij ook geknetter in je haar wanneer je je sjaal af doet? Krijg jij ook wel eens een schokje wanneer je iemand aan raakt? Waarschijnlijk ben je dan erg statisch geladen, gelukkig kan je hier iets tegen doen zodat je niet telkens weer dat vervelende schokje krijgt.

Winter

Zoals we vorige week wel hebben gemerkt is het weer winter. Door de vrieskou buiten kan het zijn dat je haar statischer word en dat je lichaam statischer geladen is. Bij elke aanraking die je doet lijkt het alsof je een schokje krijgt.

Hoe werkt het?


De wrijving tussen twee verschillende stoffen zorgt er voor dat je statisch geladen wordt. In de meeste gevallen vloeit deze statische lading de aarde in, als dit niet lukt zal je een schokje krijgen wanneer je een geleidend voorwerp aanraakt. Omdat de lucht droger is in de winter wordt de statische elektriciteit alleen maar sterker. Wij hadden hier wel genoeg van, en keken wat we er tegen konden doen, dit kan helpen!

-Door een ijzeren veiligheidsspeld in de zak van je kledingstuk te doen wordt de statische elektriciteit ontladen. Je zal hierdoor geen schokjes meer krijgen wanneer je een geleider aan raakt!
– Probeer je haren zo min mogelijk te wassen. Door je haren te wassen haal je het vet uit je haar: hierdoor wordt het sneller statisch.
– Zorg dat je kleding een beetje vochtig is, dit kan je doen door het lichtjes te bestuiven met een plantenspuit. De watermoleculen trekken de negatieve en positieve lading aan, dit verkleint de kans op een schok.
– Hydrateer je gezicht en lichaam met speciale hydraterende crème.
– Draag leren zolen in plaats van een rubberen zool. Door het rubber in de zool bouw je je elektrische lading op.

Wie van je vrienden moet dit ook weten? Deel het met ze!