Dít is de reden dat mensen chagrijnig worden als ze honger hebben

‘Je bent jezelf niet als je trek hebt’ is niet voor niets de slogan van een bekend snoepmerk. Want die honger, die verandert je persoonlijkheid toch echt wel degelijk. Maar hoe kan het eigenlijk dat honger ons ‘hangry’ (een samenvoeging van ‘hunger’ en ‘angry’) maakt? Dit is het antwoord.


Eigenlijk lijken we als we honger hebben een beetje op een baby.

Lichamelijke ongemakken
Want, net als met een baby, worden we chagrijnig op het moment dat we trek hebben en zijn we opeens weer tevreden en makke lammetjes als we een hapje hebben gehad. Wat er bij een volwassene gebeurt als deze honger heeft, is eigenlijk een uitvergrote versie van wat er met een baby gebeurt als deze eten wil hebben: het is een onprettig gevoel dat ons minder geconcentreerd maakt en ons allerlei lichamelijke ongemakken zoals hoofdpijn en duizelingen bezorgt. Eigenlijk maakt niet eens de honger, maar maken de lichamelijke ongemakken ons chagrijnig.

Partner
En, alsof het allemaal niet erg genoeg is, doen we als we hangry zijn ook nog eens heel erg onaardig tegen onze partner. Om onze emoties te reguleren – en dus niet om de haverklap woedend te worden – hebben we brandstof nodig die we normaal gesproken krijgen uit eten. Je afreageren doe je het vaakst bij mensen bij wie je je op je gemak voelt, dus je partner en je beste vrienden zullen het eerste slachtoffer worden van je chagrijnige hongerbuien. Overigens geldt dit niet voor iedereen; mensen die over het algemeen ongevoelig zijn voor eten zullen ook minder gevoelig zijn voor het hongergevoel.